Pon-Pet: po dogovoru
J.Miše 4, Sesvete
+385 1 5615 631
Pon-Pet: 9:00-20:00
J.Miše 4, Sesvete
+385 1 5615 631

Protetika

Dentalna protetika je grana stomatologije koja se bavi obnovom i zamjenom oštećenih, izgubljenih ili nedostajućih zuba. Koristi se različitim protetskim nadomjescima, kao što su krunice, mostovi, proteze i dentalni implantati, kako bi se postigla optimalna funkcionalnost i estetika zubi.

Kako dentalna protetika može pomoći?

  1. Obnova oštećenih zuba: Dentalna protetika omogućuje obnovu zuba koji su oštećeni karijesom, traumom ili drugim problemima. Krunice se koriste za jačanje slabih zuba i vraćanje im prirodnog oblika i funkcije.
  2. Zamjena izgubljenih zuba: Izgubljeni zubi mogu se zamijeniti protetskim nadomjescima poput mostova ili dentalnih implantata. Mostovi zamjenjuju jedan ili više susjednih izgubljenih zuba, dok dentalni implantati pružaju trajno rješenje zamjenom korijena izgubljenog zuba.
  3. Estetsko poboljšanje osmijeha: Dentalna protetika igra ključnu ulogu u poboljšanju estetike osmijeha. Krunice i mostovi izrađuju se u skladu s bojom, oblikom i veličinom prirodnih zuba, pružajući vam prirodan i lijep osmijeh.
  4. Stabilnost i udobnost proteza: Za pacijente koji nose parcijalne ili potpune proteze, dentalna protetika nudi inovativna rješenja koja pružaju veću stabilnost, udobnost i funkcionalnost proteza. To uključuje implantatima poduprte proteze ili primjenu naprednih materijala za izradu proteza.

Često postavljena pitanja

Zubna krunica je stomatološki nadomjestak s kojima se zatvaraju nastale praznine u zubnom nizu uzrokovane gubitkom krune prirodnog zuba.

Vijek trajanja krunice ovisi o kvaliteti materijala i njezinoj izradi, ali i o razini održavanja oralne higijene tijekom godina korištenja. Uz pridržavanje svih smjernica Vašeg stomatologa, keramička zubna krunica može trajati i nekoliko desetaka godina.

Osnovna razlika je što je keramička krunica u potpunosti napravljena od keramike, dok metal-keramička krunica ima bazu od metalne legure (bijelo zlato, titan, krom, kobalt, nikal) koja je potom presvučena slojem keramike. Krunice rađene od keramike bolje propuštaju prirodnu svjetlost i znatno kvalitetnije imitiraju prirodni zub.

Cirkon je poseban keramički materijal izuzetnih fizičkih i estetskih svojstava. Zbog svoje izuzetne čvrstoće pogodan je za sanacije bilo koje regije u oralnoj šupljini. Možemo ga postavljati na zubne implantate ili na preparirane prirodne zube.

Korištenje bezmetalnih krunica ima niz prednosti nad metal-keramičkim kombinacijama, a najznačajnije su:
– biokompatibilnost
– propuštanje prirodne svjetlosti
– nema alergijskih reakcija na metale

Biokompatibilnost je sposobnost ljudskog organizma da prihvati strano tijelo bez opasnosti da ga naš imunološki sustav odbaci.

Potpuno keramičke krune skuplje su zbog cijene materijala od kojeg se rade, a njihova izrada je kompleksnija te je potrebno utrošiti puno više vremena za njihovu izradu.

Keramičke krunice imaju višu estetsku vrijednost od metal-keramičkih krunica. Razlog tome je što metal unutar metal-keramičke krune ne propušta svjetlost kao prirodni zub te stoga zubi djeluju nešto tamnije. Kod keramičkih krunica nema metala koji će spriječiti prodor svjetlosti kroz zub, tako da se svjetlost lomi i reflektira nazad kao što se to događa u prirodnom zubu.

Zubne proteze su stomatološki nadomjestak kojim saniramo gubitak više zuba u nizu kada to nije moguće napraviti napraviti pomoću zubnog mosta.

Protezama možemo nadomjestiti nedostatak zubnog niza ili sanirati potpunu bezubost jedne ili obaju čeljusti. One mogu biti fiksne, polufiksne ili mobilne, a mogu biti poduprte prirodnim zubima, vakumskom adhezijom, zubnim imlantatima ili estetskim kukicama.

Kod potpune bezubosti najbolje rješenje je fiksna proteza učvršćena na zubne implantate. Postavljanje ovakvog fiksnog protetskog rada moguće je samo ukoliko u čeljusti pacijenta ima dovoljno kosti za ugradnju dentalnih implantata.

Ukoliko u čeljusti pacijenta nema dovoljno kosti za ugradnju fiksne proteze moguće je napraviti transplantaciju kosti i ugraditi umjetnu kost. Svaki slučaj je individualan te je prethodno potrebno obaviti pregled i savjetovanje kod stomatologa o mogućnostima daljnje terapije.

Fiksne proteze su svakako najkvalitetnije rješenje za sanaciju zuba. Jednom postavljene u oralnu šupljinu one postaju dio čeljusti pacijenta te ih nije moguće vaditi. Takav protetski rad ponašati će se kao prirodni zubi pacijenta te će mu pružiti osjećaj prirodnih zuba koji ne može dati niti jedna druga proteza. Osim prirodnog osjećaja, fiksna proteza je izuzetno pouzdana, čvrsta i vrlo duogtrajna te ukoliko se kvalitetno održava može trajati doživotno.

All-on-4 je sustav polufiksne proteze koja se bazira na zubnim implantatima. Pomoću nje saniramo potpuno bezubost sa samo 4 implantata po čeljusti i koristi se kada zbog nedostatka kosti u čeljusti nije moguće napraviti fiksni protetski rad sa 6 implantata po čeljusti.