Pon-Pet: po dogovoru
J.Miše 4, Sesvete
+385 1 5615 631
Pon-Pet: 9:00-20:00
J.Miše 4, Sesvete
+385 1 5615 631

Pedodoncija

Pedodoncija je grana stomatologije koja se fokusira na dentalno zdravlje djece, od dojenčadi do adolescenata. Pedodonci su stomatolozi koji su specijalizirani za rad s djecom i pružaju posebnu pažnju, stručnost i empatiju kako bi osigurali pozitivno iskustvo posjeta stomatologu i očuvali zdravlje njihovih zubi.

Zašto je pedodoncija važna?

  1. Rani razvoj zuba: Pravilan razvoj mliječnih zuba je ključan za ispravan rast trajnih zuba. Pedodoncija pomaže u praćenju tog procesa i rano prepoznaje moguće probleme, poput nepravilnog položaja ili kasnog izbijanja zuba.
  2. Prevencija karijesa: Dječji zubi su podložni karijesu. Pedodoncija pruža edukaciju o pravilnoj oralnoj higijeni, prehrani i primjeni preventivnih mjera poput zaptivanja fisura kako bi se spriječio nastanak karijesa.
  3. Strah od stomatologa: Pedodonti su obučeni da stvore ugodno i bezbolno okruženje za djecu, pomažući im da prevladaju strah od stomatologa. Pozitivno iskustvo u ranoj dobi stvara temelj za zdravu suradnju s stomatolozima u budućnosti.
  4. Liječenje dječjih stomatoloških problema: Pedodonti su stručnjaci u dijagnostici i liječenju specifičnih dječjih stomatoloških problema poput karijesa, parodontalnih bolesti, traume zuba ili nepravilnog zagrižaja.
  5. Edukacija i savjetovanje: Pedodonti pružaju roditeljima važne informacije o pravilnoj oralnoj higijeni, prehrani i preventivnim mjerama koje će osigurati zdrav razvoj dječjih zuba.

Naš stručni tim pedodonata posvećen je brizi o zdravlju zuba vašeg djeteta. Kroz nježan pristup, igru i stručnost, stvaramo pozitivno iskustvo koje će djeci omogućiti da razviju zdrav odnos prema oralnoj higijeni i stomatološkoj skrbi.

Vaše dijete zaslužuje najbolju skrb za svoje zubiće.

Dentalne usluge u pedodonciji

Potpuno bezbolan preventivni postupak koji se primjenjuje na mliječnim i mladim trajnim zubima sa ciljem što duljeg očuvanja zdravog zubnog tkiva u intaktnom stanju. Fluor je idealno sredstvo za prevenciju nastanka karijesa jer štiti caklinu zuba. Čini je otpornijom te sudjeluje u remineralizaciji karijesne lezije, koja se tek počela razvijati. U Prodentisu mliječni i trajni zubi premazuju se fluorom u obliku tekućine, gela ili laka.

Zbog morfologije zuba pretkutnjaci i kutnjci imaju na svojoj griznoj plohi sitne utore i jamice koje je čak i pravilnom oralnom higijenom teško očistiti. Ta mjesta su idealna za skupljanje bakterija i stvaranje zubnog karijesa. Postupak pečačenja zubi zatvara te prostore i smanjuje rizik od karijesa. Ovaj tretman radi se kod prvih trajnih zuba, odnosno šestica. Jako je važno jer čuva zub od karijesa. Roditeljima savjetujemo da svoju djecu dovedu stomatologu čim primijete nicanje ovih zuba.

Vrlo je važno očuvati mliječne zubiće jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima. Prilikom izrastanja trajnog zuba usmjeravaju njegovo izbijanje i rast. Zdravlje mliječnih zubića od iznimne je važnosti i zbog toga što upalni procesi na njima mogu prouzročiti mrlje i anomalije i na caklini trajnih zubi. Redovite kontrole su neophodne kod djece predškolske dobi jer se već tada mogu prepoznati eventualne ortodontske anomalije. Potrebno je imati na umu važnost redovitih kontrola i pravovremenog liječenja jer netretirani uznapredovali karijes može dovesti do boli i traume djeteta, a takvo stanje treba izbjeći pod svaku cijenu.