Pon-Pet: po dogovoru
J.Miše 4, Sesvete
+385 1 5615 631
Pon-Pet: 9:00-20:00
J.Miše 4, Sesvete
+385 1 5615 631

Ortodoncija

Jedno od najvažnijih područja stomatologije koje se bavi ispravljanjem nepravilnosti zuba i poboljšanjem estetike osmijeha je ortodoncija. Kroz ortodontske tretmane i inovativne metode, ortodoncija vam omogućuje postizanje ravnoteže i skladnog osmijeha, uz poboljšanu funkcionalnost i samopouzdanje.

Što je ortodoncija?

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnosti zuba i nenormalnog položaja čeljusti. Ova specijalizacija pruža tretmane koji uključuju postavljanje i pravilno usmjeravanje zuba kako bi se postigao ispravan zagriz, ravnoteža i skladan osmijeh. Ortodontski tretmani mogu se primijeniti kod djece, adolescenata i odraslih osoba.

Kako ortodoncija može pomoći?

  1. Ispravljanje nepravilnosti zuba: Ortodontski tretmani koriste različite metode, uključujući klasične bravice, prozirne bravice, lingvalne bravice ili prozirne udlage, kako bi se ispravile nepravilnosti zuba poput nepravilnog položaja, preklapanja, razmaka između zuba ili rotacija. Tretmani se prilagođavaju individualnim potrebama pacijenta kako bi se postigao željeni rezultat.
  2. Korekcija problema zagrižaja: Ortodoncija se također koristi za korekciju problema zagrižaja poput prenaprijednog ili povučenog zagrižaja, otvorenog zagrižaja ili ugriza koji uzrokuje nepravilno trošenje zuba. Ispravno usmjeravanje zuba i čeljusti pomaže u postizanju pravilnog zagrižaja i optimalne funkcionalnosti.
  3. Estetska poboljšanja: Napredak u ortodontskim tehnikama omogućuje vam da postignete estetski privlačan osmijeh bez upotrebe tradicionalnih metalnih bravica. Prozirne bravice, lingvalne bravice ili prozirne dentalne udlage nude diskretan i estetski prihvatljiv način ispravljanja nepravilnosti zuba.
  4. Poboljšanje oralnog zdravlja: Ortodoncija ne samo da poboljšava izgled osmijeha, već također može pomoći u poboljšanju oralnog zdravlja. Pravilno poravnanje zuba olakšava čišćenje i održavanje oralne higijene, smanjujući rizik od karijesa, bolesti desni i drugih oralnih problema.

Individualno pristupamo svakom pacijentu, nudeći personalizirane tretmane i stručno savjetovanje kako bismo postigli izvrsne rezultate.

Osmijehnite se sa samopouzdanjem – uz ortodonciju ostvarujemo sklad i ljepotu vašeg osmijeha!

Prozirne udlage

 

Prozirne udlage pružaju mnoge prednosti u usporedbi s tradicionalnim metalnim udlagama, istovremeno omogućujući očuvanje funkcionalnosti i estetike vašeg osmijeha.

Što su prozirne dentalne udlage?

Prozirne dentalne udlage su individualno prilagođene udlage izrađene od prozirnog, gotovo neprimjetnog materijala. Koriste se u ortodontskom tretmanu za ispravljanje nepravilnosti zuba, kao i za sprječavanje škrgutanja zubi, sportske ozljede ili zaštite zuba od abrazije. Udlage su udobne za nošenje i mogu se lako ukloniti kad je potrebno.

Prednosti prozirnih dentalnih udlaga:

  1. Estetska diskrecija: Prozirne dentalne udlage su gotovo neprimjetne, što ih čini idealnim izborom za pacijente koji žele diskretan način ispravljanja nepravilnosti zuba. Bez metalnih žica i bravica, udlage se lako prilagođavaju vašem osmijehu.
  2. Udobnost i praktičnost: Prozirne dentalne udlage su izrađene od glatkih materijala koji se lako prilagođavaju obliku vaših zuba. One su udobne za nošenje i ne uzrokuju iritaciju desni ili unutrašnjosti usta. Također se lako uklanjaju tijekom jela i čišćenja zuba.
  3. Prilagođene potrebama pacijenta: Svaka prozirna dentalna udlaga je prilagođena individualnim potrebama pacijenta. Stomatolog će izraditi plan liječenja i udlage koje se postepeno mijenjaju kako bi se postigao željeni rezultat. Ovaj pristup omogućuje precizno ispravljanje zuba i postizanje željenog osmijeha.
  4. Zaštita zuba: Prozirne dentalne udlage mogu se koristiti i kao zaštita zuba tijekom sportskih aktivnosti ili za sprečavanje škrgutanja zubi tijekom noći. Ove udlage pružaju dodatni sloj zaštite, smanjujući rizik od ozljeda i abrazije zuba.

Prozirni aparatić
Prozirni aparatić

Često postavljena pitanja

1. Konzultacija s ortodontom: Prvi korak je posjet ortodontu radi pregleda vašeg oralnog stanja i utvrđivanja je li prozirna dentalna udlaga prikladna opcija za vas. Ortodont će procijeniti vaše potrebe i izraditi plan liječenja koji odgovara vašim individualnim zahtjevima.

2. Izrada otisaka: Nakon što ste odlučili krenuti s prozirnim dentalnim udlagama, ortodont će uzeti otiske vaših zuba. Ti otisci služe kao temelj za izradu prilagođenih udlaga koje će se savršeno uklopiti u vaše zube.

3. Serija udlaga: Na temelju otisaka, izrađuje se serija prozirnih dentalnih udlaga. Svaka udlaga je napravljena tako da postupno pomiče vaše zube prema željenom položaju. Svaka udlaga u seriji se nosi određeno vrijeme prije nego što se zamijeni sljedećom udlagom iz serije.

1. Nošenje udlaga: Važno je slijediti upute ortodonta o nošenju prozirnih dentalnih udlaga. Uglavnom se preporučuje nošenje udlaga najmanje 20-22 sata dnevno, uključujući vrijeme dok spavate. Udlage se uklanjaju samo za vrijeme jela i čišćenja zuba.

2. Praćenje napretka: Tijekom liječenja redovito ćete posjećivati ortodonta kako bi se pratila napredak vaših zuba. Ortodont će provjeravati je li postignut planirani pomak zuba i prilagođavati seriju udlaga prema potrebi.

3. Održavanje i njega: Važno je pravilno održavati i čistiti prozirne dentalne udlage kako bi se osigurala njihova dugotrajnost i higijena. Preporučuje se redovito čišćenje udlaga blagim sapunom i toplom vodom ili posebnim sredstvima za čišćenje udlaga.

Evo nekoliko činjenica koje vam mogu pomoći u razumijevanju razlika između ova dva tretmana:

1. Estetika: Prozirne dentalne udlage su izrađene od prozirnog materijala koji je gotovo neprimjetan. To znači da su diskretnije od tradicionalnih metalnih bravica, koje su vidljive na zubima. Ako vam je važna estetika i želite diskretan način ispravljanja zuba, prozirne dentalne udlage mogu biti bolji izbor.

2. Udobnost: Prozirne dentalne udlage su glatke i ne koriste oštre žice ili bravice, što znači da su često udobnije za nošenje od tradicionalnih aparatića. Bravice i žice tradicionalnih aparatića mogu uzrokovati nelagodu, posebno u početnoj fazi tretmana ili nakon prilagođavanja.

3. Uklanjanje: Prozirne dentalne udlage se lako uklanjaju i ponovno stavljaju na zube, što olakšava čišćenje zuba i održavanje oralne higijene. S druge strane, tradicionalni aparatići su fiksni na zubima i ne mogu se ukloniti sve dok ih ortodont ne odluči ukloniti.

4. Složenost slučaja: Prozirne dentalne udlage obično se koriste za manje složene slučajeve nepravilnosti zuba, poput manjih rotacija ili razmaka između zuba. Za složenije probleme zagrižaja ili teže nepravilnosti zuba, ortodont može preporučiti tradicionalne aparatiće koji pružaju veću kontrolu nad kretanjem zuba.

Bez obzira na godine, ako su zubi potpuno izrasli, prozirne udlage su opcija.