Ljuskice

Pacijentima koji žele smanjiti razmak među zubima odnosno kojima je potrebna sanacija ispucale cakline, karijesa ili obojenih zuba, preporučujemo ugradnju ljuskica.

Budući da ljuskice prekrivaju samo prednju stranu zuba, idealan su etstetski nadomjestak za oštećenja prednjih zuba.

Što su ustvari ljuskice? To su tanke keramičke fasete koje se posebnim cementima lijepe na caklinu zuba. Ponekad njihova ugradnja podrazumijeva i brušenje zuba.

Iako je zahvat ugradnje ljuskica vrlo zahtjevan, svakako je preporučljiv jer je njegov rezultat zadivljujuć – ljuskice su teško uočljive čime pacijent dobiva prirodan izgled zuba.

Kati dental mjesto je i za ugradnju zubnoga nakita – sasvim bezopasnu i bezbolnu metodu etstetske stomatologije.

Izbjeljivanje i profesionalno čišćenje

Zbog konzumacije kave, duhana, vina, pa čak i čajeva, vaši zubi mogu promijeniti boju. Također, uslijed nakupljanja naslaga hrane, na zubima se stvara tvrdokorni kamenac.

Sve to narušava izgled i zdravlje zuba stoga s vremena na vrijeme zube valja profesionalno očistiti. Površinske naslage pigmenta i kamenca uklanjamo ultrazvučnim uređajem, čime se bez oštećenja cakline postiže sjaj i čistoća zuba.

Pjeskarenje je postupak kod kojeg se nježnim zrncima pijeska pod pritiskom uz vodu površina zubi, polira i čisti zube od pigmentacija, a sam postupak nije štetan za caklinu.

Ako se ipak kod pacijenta radi o požutjelim zubima, tada pristupamo metodama izbjeljivanja.

Izbjeljivanje se ne preporučuje kod mliječnih zuba, u slučajevima parodontoze, gingivitisa i preosjetljivosti zuba te kod trudnica i dojilja.

Ostali kandidati mogu bez problema izbijeliti zube, s eventualnom pojavom preosjetljivosti nakon zahvata koja nestaje nakon 48 sati.

Preporučljivo je zamijeniti plombe, krunice i mostove 2 tjedna nakon tretmana izbjeljivanja jer sredstvo ne izbjeljuje spomenute ispune i protetske nadomjestke.

Zube izbjeljujemo profesionalnim sredstvima koja vraćaju sjaj i bjelinu vašem osmijehu.

Bilo da je uzrok konzumacija duhana, potamnjenje nakon vađenja živca ili jednostavno „zub vremena“, žuta i smeđa boja može postati prošlost!

Liječenje karijesa i korijena zuba

Klasičan i uobičajen stomatološki zahvat – liječenje karijesa – obavljamo bezbolno i brzo.

Dok se nekad oštećeni zub zatvarao „sivim plombama“, tj. amalgamskim ispunama, danas se zbog toksičnosti i estetskih manjkavosti ta vrsta materijala više ne koristi.

Sive plombe zamijenili su kompozitni materijali, tzv. bijele plombe, kakve koristimo i mi u našoj Kati dental dentalnoj ordinaciji.

Njihova kvaliteta i estetika zadovoljavaju najviše kriterije stomatologije, a i cjenovno su prihvatljive.

Ispune koje koristimo dugotrajne su i omogućuju bolju higijenu.

Uz klasične kompozitne ispune nudimo i keramičke INLAY, ONLAY ili OVERLAY nadomjestke koji su izrazito otporni i estetski prihvatljivi.

Osoblje Kati dentala čini sve kako bi vaše iskustvo liječenja zuba bilo što ugodnije.

Mnogo pažnje pridajemo i prevenciji karijesa posebno kod djece gdje zahvatima fluoridacije i pečaćenja fisura spriječavamo nastanak zubnog karijesa.

Korijen zuba također može biti zahvaćen upalom koju je potrebno sanirati čišćenjem, ispiranjem i punjenjem zubnih kanala koje u našoj ordinaciji radimo suvremenim materijalima uz kontrolu rada radiološkom snimkom.

Mostovi i krunice

Promjene u estetici, gubitak zuba ili zamjena starog dotrajalog rada znak su da Vam treba krunica ili most.

To je fiksnoprotetski nadomjestak koji izrađujemo od najmodernijih bezmetalnih keramičkih materijala ili klasične metal-keramike.

Prebrušavanjem zuba, uzimanjem otiska te probom boje i izgleda nadomjestka u svega nekoliko posjeta zablistat ćete svojim novim osmijehom.

Inlay i onlay ispune

Imate li oštećenje zuba, bilo od karijesa ili neke traume, taj problem možete elegantno riješiti indirektnim ispunima zvanim onlay i inlay, koji su bolja i modernija zamjena za krunice, a mnogo čvršće i dugotrajnije rješenje od klasičnih plombi.

Također, funkcionalniji su i, što je iznimno važno, bolje zadovoljavaju zahtjeve estetike.

Onlay i inlay ispune izrađujemo u našem zubotehničkom laboratoriju. Za izradu se upotrebljava uglavnom keramika te materijali poput IPS Empressa i IPS E-maxa.

Razlika između onlaya i inlaya je u njihovoj veličini: inlay je namijenjen za popunjavanje središnjeg dijela zuba, dok se onlayom nadomještaju ostali dijelovi.

Obje ispune naprosto se lijepe za dio zuba koji je oštećen ili nedostaje.

Zašto odabrati inlay/onlay? Zahvaljujući boljem dosjedanju od klasičnih ispuna, maksimalno čuvaju zdravo zubno tkivo. Idealno su rješenje za velika oštećenja uslijed djelovanja karijesa.

Omogućuju bolje ispunjavanje teže dostupnih mjesta (primjerice između dva zuba). Dugotrajno zadržavaju bijelu boju – ne tamne s vremenom.

Olakšavaju higijenu zahvaljujući savršenoj adaptaciji rubova, što olakšava čišćenje zuba. Štite slabe zube jer koristeći onlay ne moramo potpuno brusiti slabi zub.

Implantanti

Nekad nedostižno, a danas svakodnevica – zamjenski zubi koji potpuno nadomještaju funkciju izgubljenih prirodnih zuba.

U našoj stomatološkoj praksi ugrađujemo dentalne implantate, zahvaljujući kojima se opet možete široko osmjehnuti.

Kome su namijenjeni implantati? Odličan su nadomjestak za osobe koje su izgubile jedan ili više zuba uslijed traume, karijesa ili parodontitisa.

Ako se oni njeguju, odnosno održavaju čistima savršenom higijenom usne šupljine, njihovo trajanje može biti doživotno.

Implantati se sastoje od vijka, tj. umjetnoga korijena zuba načinjenog od titana. Na njega se zatim postavljaju krunice, mostovi ili proteze, ovisno o veličini nedostatka.

Između umetanja implantata i postavljanja zubnog nadomjestka potrebno je razdoblje tijekom kojeg će čeljusna kost zacijeliti.

Sama ugradnja je brz i za pacijenta bezbolan postupak budući da se obavlja pod lokalnom anestezijom.

Kandidati za ugradnju implantanata su pacijenti kojima nije narušeno opće zdravlje.

Ako se radi o nadomjestku jednoga zuba, tada uz implantat koristimo krunicu, a u slučaju većeg nedostatka, koristimo mostove.

Prije zahvata, osoblje Kati dentala obavlja detaljan stomatološki pregled, uz opću anamnezu i snimanje zuba.

Ugradnjom implantanata pacijentu vraćamo ne samo funkciju zuba i estetiku, već i samopouzdanje koje počesto nestaje gubitkom prirodnih zuba.